Най-популярното място за изтегляне на приложения за мобилни телефони под Андроид неминуемо е Google Play магазин. И точно тази му популярност го прави примамливо за хакерите. Според проучване на Zimperium, Inc. – частна компания за мобилна сигурност, троянски кон e поразил повече от 10 млн. устройства в щатите. За целта вируса е бил скрит в приложения, наподобяващи реални, работещи финансови системи. След инсталация, приложението Ви подтиква да въведете истинските ви входни данни за идентификация и започва да следи и препраща получаването на кодове за допълнителна сигурност. Този пробив в сигурността довежда до по-стриктни проверки и изтегляне от Google Play на стотици приложения, съдържащи зловреден код.

Как да се предпазим? Ето няколко препоръки от специалистите:

  1. Преглеждайте регулярно списъка си с приложения. Ако забележите някое, което не Ви е познато или не сте ползвали, а само сте инсталирали, поинтересувайте се какво е то и ако е необходимо деинсталирайте.
  2. Редовно почиствайте кеша на телефона си. Най-често Андроид любезно Ви подканва да го направите, не го пропускайте.
  3. Бихте могли да инсталирате и антивирусна програма, но добре проучете мнения и не инсталирайте случайни подобни.
  4. Обърнете внимание ако често се случва срив по време на работа с някое от приложенията на телефона Ви, често се налага да го зареждате и устройството прегрява. Това може да е знак за зловредно проникване на Вашето устройство.
  5. Неправомерно изкачващи прозорци на екрана е един сигурен знак за атака. Най-често се случва след като Вашия телефон е бил известно време под владение на някои малчуган от семейството.
  6. И не на последно място, можете да разчитате на нас – мобилните приложения на #ComSy54 са проверени, преди качване в Google Play магазин и ще Ви донесат само ползи и положителни впечатления от добре свършена работа! За повече информация в раздел „Мобилни приложения“
en_US